Vad är en pantbank?

värderare på pantbank

Många lånar pengar från banken eller från andra kreditgivare där de själva är säkerheten i lånet. Hos en pantbank så är det istället ett värdeföremål som är säkerheten. Det kan t.ex. vara en klocka eller ett halsband.

På så sätt så hamnar en person som lånar på en pantbank aldrig i en skuldfälla. Det värsta som kan hända är att man förlorar föremålet man har använt som säkerhet. Ofta läggs lånen upp på 3 eller 4 månader. Efter det måste man betala räntan eller hämta tillbaka sin produkt. Om man inte gör det så säljs produkten på auktion.

Om lånet säljs med vinst på auktionen så går vinsten tillbaka till kunden, alltså den som från början tog lånet. Det gör pantbanker till ett schysstare alternativ till andra alternativ.

Generellt är pantbanksbranschen en gammal och ålderdomlig bransch med väldigt lite nytänk. Det har dock dykt upp ett nytt alternativ på den svenska pantbanksmarknaden som heter Pantit. Det fungerar på samma sätt som en vanlig pantbank men allt sker online och via post. Kunden får större makt då denne kan hantera allt om sitt lån direkt i webben eller i en app. Räntorna är också hälften mot konkurrenterna.

I Sverige är det inte jättevanligt att låna på pantbank. Enligt pantbanksföreningen så lånar 250 000 svenskar på pantbank varje år. Detta är betydligt lägre än i andra kulturer.

Detta verkar dock ändras och på grund av dålig ekonomi i Italien så rusar folk till bankerna för att låna pengar. Detta kan vara början på en ny era för denna bransch.